maj5

Tort śmietanowy

dodano: 5 maja 2015 przez aloiram23


SKŁADNIKI CIASTO 5 jaj 15 dag cukru skórka otarta z jednej cytryny 12 dag mąki 4 dag mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia SKŁADNIKI KREMU I DEKORACJI 1/2 litra kremówki 10 dag cukru pudru śmietan fix skórka otarta z cytryny 30 dag truskawek 4 łyżki dżemu truskawkowego 10 dag płatków migdałowych 1/4 litra przegotowanej wody sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki cukru WYKONANIE 1. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać aż piana po odwróceniu miski nie wypadnie. Dodać żółtka i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Na masę przesiać przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty. 2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać skórkę z cytryny, do połowy kremu dodać pokrojone truskawki, kilka truskawek odłożyć do dekoracji. 3. Blaty nasączyć ponczem z wody, soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Pierwszy blat posmarować dżemem i kilkoma łyżkami kremu z truskawkami, przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu z truskawek. Przykryć ostatnim blatem. Cały tort posmarować pozostałym kremem, boki obsypać podprażonymi migdałami, wierzch udekorować pozostałymi truskawkami.

photo
Tort śmietanowy: Zdjęcie pochodzi z notki Tort śmietanowy


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy